Na Lomnickom štíte pokrstili Barábašovo DVD o jaskyniach

14.09.2009 Poprad

Vysoké Tatry 13. septembra (TASR) - Nový filmový dokument o kráse slovenských jaskýň s názvom Tajomstvo podzemia je od dnešného dňa súčasťou filmografie Pavla Barabáša. Nové DVD filmového tvorcu \"pokrstili\" na vrchole ...
Šestnásťminútový dokument ponúka nevšedný pohľad na tajomstvá ukryté v hlbinách zeme. Približuje rôznorodé útvary, vodou vypreparované chodby, mohutné podzemné siete, úzke kaňony s hučiacimi vodopádmi či krištáľovo priezračné jazerá. Okrem filmu obsahuje informácie o všetkých slovenských sprístupnených jaskyniach, bohatú fotogalériu, podrobné mapy a mnoho ďalších zaujímavostí.
Ako informovali organizátori prezentácie, za jej miesto si tretiu najvyššiu horu Slovenska nezvolili náhodne. Vidno z nej najkrajšie pohorie Slovenska ukrývajúce svoje klenoty aj pod povrchom. Krstnými rodičmi boli súrodenci Babjakovci. Ich piesne z koncertu v Harmaneckej jaskyni sú súčasťou bonusového CD.
Projekt vznikol v spolupráci so Správou slovenských jaskýň a dokument si možno pozrieť v slovenčine alebo v angličtine. Ako uviedla Hana Vítková z bratislavského K2 studia, Tajomstvo podzemia je osobnou výpoveďou Barabáša o kráse slovenských jaskýň, ktorých výnimočnosť dokazuje aj fakt, že až päť verejnosti sprístupnených jaskýň patrí do svetového dedičstva UNESCO, čím sa nemôže pochváliť žiadna iná krajina na svete.
 

Vyberte región